Windows 10 Gereksinimleri Nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kenan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kenan

New member
Selam dostlar, ben Kenan. Microsoft artık Windows 10’un desteğini yavaş yavaş bitiriyor ama ben hâlâ memnunum. Merak ettiğim şu: Windows 10’un sistem gereksinimleri artık günümüz donanımları için düşük mü kalıyor, yoksa hâlâ yeterli mi? 4 GB RAM ve eski i5 işlemcili bir laptop kullanıyorum, bazen kasıyor ama genel olarak stabil. Siz ne düşünüyorsunuz, hâlâ Windows 10 kullanılır mı?

Windows 10’un resmi minimum gereksinimleri 1 GHz işlemci, 2 GB RAM (64-bit) ve 20 GB depolama. Ancak gerçekçi olmak gerekirse, 2025 itibarıyla 8 GB RAM altı sistemlerde ciddi yavaşlama yaşanıyor. Güncel tarayıcılar ve servisler artık daha fazla kaynak istiyor.

Ben hâlâ 4 GB RAM’li laptopta Windows 10 kullanıyorum ama servisleri optimize ettim. Gereksiz arka plan işlemlerini kapatınca gayet stabil çalışıyor. Yani donanım zayıfsa optimizasyon şart.

Eski HDD kullanan sistemlerde Windows 10 çok yavaşlıyor. SSD’ye geçince fark inanılmaz. Aynı donanımda 3-4 kat hız farkı oluşuyor.

Microsoft’un Windows 11 için getirdiği TPM 2.0 ve Secure Boot gereksinimleri yüzünden birçok kişi Windows 10’da kaldı. Aslında 10 hâlâ gayet yeterli, özellikle ofis işleri ve tarayıcı kullanımı için.

Bence Windows 10’un en büyük avantajı sürücü uyumluluğu. Eski donanımların çoğunu tanıyor. 11 bu konuda biraz nazlı davranıyor.

Yine de 4 GB RAM günümüz için limitte. Tarayıcıda 3-4 sekme açınca RAM doluyor. 8 GB altı sistemler için hafif Linux dağıtımları daha mantıklı olabilir.

Ben oyun oynuyorum, Windows 10 hâlâ çok stabil. Gereksiz animasyonları ve servisleri kapattım, gayet performanslı. 11’e geçmeye gerek duymuyorum.

Microsoft desteği bitince güvenlik riskleri artabilir ama Defender ve manuel güncellemelerle bir süre daha güvenle kullanılabilir.

Windows 10’un çekirdeği hâlâ güçlü. Asıl fark modern uygulamaların RAM tüketimi. Yani işletim sistemi değil, uygulama yükü ağırlaştı diyebiliriz.