Çakma Windows 10 Kullanmak Gerçekten Zararlı mı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kenan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kenan

New member
Selamlar, ben Kenan. Uzun süredir bilgisayarımda etkinleştirilmemiş bir Windows 10 kullanıyorum. Ekranın sağ alt köşesinde 'Windows'u etkinleştir' yazısı var ama sistem normal çalışıyor. Arkadaşlarım kimisi 'hiç fark etmez' diyor, kimisi de 'güvenlik riskli, lisans al' diyor.

Gerçekten çakma Windows 10 kullanmak zararlı mı? Güncellemeler engelleniyor mu, yoksa sadece görsel uyarı mı çıkıyor? Siz nasıl düşünüyorsunuz, orijinal lisans almak değer mi?

Kenan, teknik olarak çakma Windows 10 çalışır ama güvenli değildir. Microsoft etkinleştirilmemiş sistemlerde temel güncellemeleri verir ama kritik güvenlik yamaları gecikmeli gelir. Ayrıca bazı sürücüler ve özellikler (özellikle BitLocker, Defender yönetimi, kişiselleştirme ayarları) devre dışı kalır. Daha önemlisi, lisanssız Windows güvenlik riski taşır çünkü genellikle kırılmış ISO dosyaları zararlı yazılım içerir.

Ben yıllarca lisanssız kullandım, sorun yaşamadım ama sonrasında orijinale geçince farkı hissettim. Güncellemeler daha hızlı geliyor, sistem daha kararlı çalışıyor.

Çakma Windows kullanmak sadece teknik değil, etik bir mesele. Yazılım korsanlığı, hem güvenlik riskleri hem de hukuki açıdan sıkıntılı bir durum.

Kırılmış aktivatörler genelde sistem dosyalarını değiştirir. Bu da uzun vadede hata kodları, mavi ekranlar ve Defender hatalarına yol açabilir.

Aslında Microsoft bilinçli olarak Windows 10’un lisanssız versiyonlarını da kullanıma izin veriyor. Sadece kişiselleştirme kapalı. Ama bu, uzun vadede destek garantisi olmadığı anlamına geliyor.

Ben KMS aktivasyonu kullandım ama sonra fark ettim ki bazı sistem dosyalarına gizli servisler eklenmiş. Orijinal ISO’dan temiz kurulum yapınca düzeldi.

Windows 10 lisansı çok pahalı değil artık. Microsoft mağazasında veya OEM kanallarda uygun fiyata bulmak mümkün. Bence orijinale geçmek en mantıklısı.

Çakma Windows, güvenlik açısından en büyük riski ağ bağlantılarında oluşturur. Özellikle internet bankacılığı ve e-posta gibi işlemlerde kesinlikle önermem.

Etkinleştirilmemiş Windows performansı düşürmez ama rahatsız edici bildirimleri hiç bitmiyor. Duvar kâğıdı bile değiştiremiyorsun.

Benim tavsiyem: Lisans anahtarını Amazon veya güvenilir bir çevrimiçi satıcıdan almak. 50-100 TL civarında orijinal OEM anahtarları bulunabiliyor.

Bazı kırılmış Windows sürümleri, sistem kayıt defterine arka plan servisleri ekliyor. Bu da gizli CPU kullanımı ve yavaşlamaya sebep oluyor.

Korsan yazılım kullanmak aslında sadece Windows’ta değil, tüm yazılımlarda aynı risk. Güncellemeler gecikiyor, destek alamıyorsun.

Microsoft, lisanssız kullanıcıları çok sıkı denetlemiyor ama kurumlarda veya iş ortamlarında kullanmak büyük hata olur. Denetimlerde ceza gelebiliyor.

Birçok kişi 'çakma Windows stabil çalışıyor' diyor ama sistemin derinliklerinde neler değiştirildiğini kimse bilmiyor. Güvenli değil.

Ben orijinale geçtikten sonra Defender daha aktif hale geldi. Eskiden bazı tarama ayarları pasifti. Gerçek fark güvenlikte ortaya çıkıyor.

Sonuçta Windows 10 artık yıllardır piyasada, lisans fiyatı da erişilebilir. Bence riske girmeye değmez. Hem etik hem güvenli kullanım açısından önemli.