Windows 10 'Çık ve Windows 10 ile Devam Et' Ekranı Ne Demek?

Enes Bey

New member
Selamlar, ben Enes Bey. Dün bilgisayarımı yeniden başlatırken mavi bir ekranda 'Bir seçenek belirleyin' yazısı çıktı. Altta da şu üç seçenek vardı: 'Devam et: Çık ve Windows 10 ile devam et', 'Sorun gider' ve 'Bilgisayarı kapat'. Ben de ne anlama geldiğini bilmeden 'Çık ve Windows 10 ile devam et' seçeneğine bastım. Bilgisayar normal açıldı ama merak ettim, bu ekran neden çıkar?

Bir hata mı, yoksa Windows’un onarım menüsü mü? Bu menüye sık sık giriyorsa bir sorun mu var?

Enes Bey, o ekran Windows 10’un 'Kurtarma Ortamı'dır (Windows Recovery Environment - WinRE). Sistem normal şekilde başlatılamadığında veya kullanıcı Shift + Yeniden Başlat’ı seçtiğinde bu menü açılır. 'Çık ve Windows 10 ile devam et' seçeneği sadece sistemi normal şekilde yeniden başlatır, yani işletim sistemine geri dönmektir.

Bu ekran bazen güncelleme sonrası çıkıyor. Windows yeniden başlarken UEFI üzerinden onarım moduna girip sistem dosyalarını kontrol ediyor. Genelde zararsız.

Benim başıma SSD bağlantı hatasında gelmişti. Sistem önyükleme dosyasını bulamayınca kurtarma ekranına atmış. 'Çık ve Windows 10 ile devam et' diyince normal başladı.

Bu menüye ulaşmak için Shift tuşuna basılı tutup 'Yeniden Başlat' demek yeterli. Genelde sistem geri yükleme, başlatma onarma gibi araçlara buradan erişiliyor.

Sistem diskinin önyükleme sırası BIOS’ta değiştiğinde de bu menü çıkabiliyor. Özellikle USB veya harici disk takılıysa Windows karışabiliyor.

Eğer bu menü sık sık çıkıyorsa, Windows Boot Manager bozulmuş olabilir. bootrec /fixboot ve bootrec /rebuildbcd komutlarıyla onarabilirsin.

Ben genelde bu ekranı bilerek açıyorum. 'Sorun gider > Gelişmiş seçenekler' kısmında Sistem Geri Yükleme, Komut İstemi, Başlangıç Onarma gibi çok yararlı araçlar var.

Güncelleme sonrası Windows bazen kendi kendine bu ekrana atıyor. Genellikle sistem onarım işlemi yapıldığında görülür, endişe etme.

Eğer bilgisayar donduktan sonra güç tuşuyla kapatılırsa, sonraki açılışta bu menü gelebiliyor. Windows 'beklenmeyen kapanma' tespit ettiği için açılıyor.

Aslında o menü Windows 10’un güvenli mod, sistem geri yükleme, UEFI ayarlarına erişim gibi araçlarının merkezi. 'Çık ve Windows 10 ile devam et' normal açılışa döndürür.

Benim sistemde bazen UEFI firmware güncellemesinden sonra bu menü çıkıyor. BIOS güncellemeleri sonrası Windows kendini yeniden yapılandırıyor.

O ekranı görüyorsan, Windows’un kurtarma bölümü aktif. Bu kötü değil, tam tersine sistemin kendini onarabilecek durumda olduğunu gösteriyor.

Bu menüye 'güvenli başlangıç' için de giriliyor. Özellikle sürücü çakışması veya mavi ekran sonrası otomatik olarak açılabiliyor.

Eğer sabit diskte hata varsa veya sistem beklenmedik şekilde kapanmışsa Windows bu ekrandan açılır. 'Çık ve devam et' seçeneği genelde güvenlidir.

Ben her format öncesi bu menüye girip kurtarma USB’si oluşturuyorum. Kullanışlı bir arayüz, sadece hata durumlarında değil, bilinçli olarak da kullanılabilir.

Windows 10’un en güvenli çıkışlarından biri o. Eğer sistem dosyalarında bir hata varsa seni direkt kurtarma menüsüne yönlendirir, veri kaybı olmaz.