Windows 10 Çok Yavaş Açılıyor: Performans Nasıl Artırılır?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Murşi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Murşi

New member
Selam arkadaşlar, ben Murşi. Son zamanlarda bilgisayarımda Windows 10 aşırı yavaşlamaya başladı. Açılış süresi uzadı, görev yöneticisini bile açmak dakikalar sürüyor. SSD kullanıyorum ama yine de performans düşük. Virüs yok, güncellemeler tam. Arka planda neler yavaşlatıyor olabilir? Windows 10’u hızlandırmak için hangi ayarları değiştirmek gerekiyor?

Çözüm
Benim sistemde aynı sorun vardı, 'sfc /scannow' ve 'DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth' komutlarıyla bozuk sistem dosyalarını onardım. Yeniden başlattıktan sonra gözle görülür fark oldu.
Windows 10 yavaş açılıyorsa önce Başlangıç programlarını kontrol et. Görev Yöneticisi > Başlangıç sekmesinden gereksiz uygulamaları devre dışı bırak. Ayrıca Fast Startup (Hızlı Başlat) bazen ters etki yapabiliyor, onu da Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Güç Düğmesinin Yapacaklarını Seç kısmından kapatmayı dene.

Ben genelde 'services.msc' üzerinden gereksiz servisleri kapatıyorum. Örneğin Fax, Print Spooler (yazıcı kullanmıyorsan), Xbox servisleri. Bu servisleri kapatmak RAM kullanımını azaltıyor.

SSD olmasına rağmen yavaşlık varsa, TRIM özelliğini kontrol et. Komut İstemi (yönetici) açıp 'fsutil behavior query DisableDeleteNotify' yaz. Sonuç 0 değilse TRIM kapalıdır, performansı ciddi etkiler.

Benim sistemde aynı sorun vardı, 'sfc /scannow' ve 'DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth' komutlarıyla bozuk sistem dosyalarını onardım. Yeniden başlattıktan sonra gözle görülür fark oldu.

Çözüm
Arka planda çalışan OneDrive, Steam veya Discord gibi programlar da sistemi ağırlaştırıyor. Görev Yöneticisi'nden CPU ve disk kullanımına bak, hangi uygulama en çok kaynak harcıyorsa onu kapat.

Görsel efektleri kapatmayı da unutma. Başlat > Gelişmiş Sistem Ayarları > Performans Ayarları’ndan ‘En iyi performans için ayarla’ seçeneğini işaretle, ciddi fark yaratıyor.