Windows 10 Çoklu Ekran Desteği: Performans ve Görüntü Sorunları

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Xanadu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Xanadu

New member
Selam millet, ofiste ikinci bir monitör ekledim ama Windows 10 bazen ekranları karıştırıyor. Ana ekranı değiştirdiğimde simgeler dağılıyor, bazı oyunlar yanlış ekranda açılıyor. Ayrıca GPU kullanımı da iki ekran bağlıyken artıyor gibi. Çoklu ekran performansını optimize etmenin bir yolu var mı? Deneyimlerinizi paylaşır mısınız?

Benim de simgeler dağılıyordu. DisplayFusion programını kurduktan sonra her monitör için sabit düzen oluşturdum, sorun bitti.

Bazı oyunlar DirectX 12 modunda ana ekranı karıştırıyor. Oyun içi ekran ayarını manuel olarak seçmek gerekiyor, yoksa Windows bazen ‘ilk bağlanan ekranı’ ana ekran sanıyor.

Benim deneyimimde HDMI ve DisplayPort karışık kullanınca Windows bazen çözünürlükleri karıştırıyor. Mümkünse aynı bağlantı türünü kullan.

AMD kullanıcıları için Radeon Software’in Eyefinity modu güzel çalışıyor, ama FPS biraz düşebiliyor. Performans istiyorsan Eyefinity’i kapalı tut.

GPU kullanımı artışı normal. İki monitör bağlıyken ekran kartı sürekli aktif kalır çünkü iki sinyal işliyor. Boştayken bile biraz yük olur.

Eğer laptop kullanıyorsan, hem dahili hem harici ekran aktifken güç planını ‘Yüksek Performans’ yap. Yoksa entegre GPU yüzünden kasma yapabiliyor.

Ben NVIDIA Surround özelliğini denemiştim ama bazı oyunlarda arayüzler saçmalıyor. Çoklu monitör için Windows’un kendi ayarları genelde daha stabil.