Windows 10: C ve D Disk Birleştirme Nasıl Yapılır?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Enes
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Enes

Administrator
Yönetici
Selamlar, ben Enes. Bilgisayarımda C ve D olmak üzere iki disk bölümü var. C diski dolmak üzere, D’de ise bolca boş alan var. C’yi genişletmek için D diskle birleştirmek istiyorum ama veri kaybı olur mu emin değilim. Disk Yönetimi’nden denedim ama 'C diskinin bitişik alanı yok' hatası veriyor.

Bazıları üçüncü parti program öneriyor (EaseUS Partition Master, AOMEI Partition Assistant gibi), bazıları da yedek alıp formatla birleştir diyor. Sizce en güvenli yöntem hangisi? Verileri kaybetmeden Windows 10’da C ve D’yi birleştirmek mümkün mü?

Çözüm
Enes, Windows’un kendi Disk Yönetimi aracı maalesef yalnızca bitişik boş alanı genişletebilir. Eğer D diski C’nin hemen sağında değilse (örneğin arada gizli kurtarma bölümü varsa) işlem başarısız olur. En güvenli yöntem, D diskten verilerini yedekleyip D’yi silmek, sonra C’yi 'Birim Genişlet' ile büyütmektir. Veri kaybı olmasın istiyorsan önce D’yi yedeklemeyi unutma.
Enes, Windows’un kendi Disk Yönetimi aracı maalesef yalnızca bitişik boş alanı genişletebilir. Eğer D diski C’nin hemen sağında değilse (örneğin arada gizli kurtarma bölümü varsa) işlem başarısız olur. En güvenli yöntem, D diskten verilerini yedekleyip D’yi silmek, sonra C’yi 'Birim Genişlet' ile büyütmektir. Veri kaybı olmasın istiyorsan önce D’yi yedeklemeyi unutma.

Çözüm
Ben EaseUS Partition Master ile yaptım. Veriler silinmedi ama işlem sırasında elektrik kesilmemesi çok önemli. Laptopsa adaptör takılı olsun, masaüstündeysen UPS varsa kullan.

Eğer disk GPT biçimindeyse ve arada kurtarma bölümü varsa, DiskPart kullanarak o bölümü silebilir ya da taşıyabilirsin. diskpart, list volume, select volume X, delete partition override komutlarını dikkatli kullan.

Ben AOMEI Partition Assistant kullandım, tek tıklamayla C ve D birleştiriyor. Ancak işlem sonrası sistem birkaç kez yeniden başlıyor. Verilerim kaybolmadı ama yine de yedek almak şart.

Benim önerim: C diski dolduysa, sadece 'Belgeler', 'İndirilenler', 'Masaüstü' klasörlerini D’ye taşı. Sistem dosyalarıyla uğraşmadan alan kazanırsın. Bölüm birleştirme her zaman risklidir.

UEFI sistemlerde Windows kurtarma bölümü genelde C ile D arasında olur. O yüzden Disk Yönetimi birleştirmeye izin vermez. Üçüncü parti programlar bu bölümü taşıyarak çözüm sunar.

Eğer amacın sadece C diskini genişletmekse, D’yi silip birleşmek dışında yapılabilecek tek şey sembolik bağlantılar. Bazı büyük klasörleri D’ye taşıyıp 'mklink' ile C’ye bağlayabilirsin.

Disk yönetiminden D birimini silip 'ayrılmamış alan' olarak bıraktıktan sonra C'yi sağ tıklayıp 'Birim Genişlet' seçeneğini kullan. Yalnızca bitişikse işe yarar.