Windows 10 Parola Koyma: Adım Adım ve Güvenlik Önerileri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Soykann
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Soykann

New member
Selam arkadaşlar, ben Soykann. Yeni bir laptop aldım ve Windows 10 kurulu olarak geldi. Şifre koymadan kullanıyordum ama artık başkalarının erişmesini istemiyorum. Hem bilgisayarı açarken, hem de uyku modundan dönerken şifre sormasını istiyorum. Ancak internette farklı yöntemler gördüm — kimisi Microsoft hesabı şifresiyle yap diyor, kimisi yerel hesap öneriyor, bir kısmı da PIN veya parmak iziyle giriş daha güvenli diyor.

Windows 10’a şifre koymanın en güvenli ve pratik yolu sizce hangisi? Ayrıca, bilgisayarı her açışta Microsoft hesabı şifresi girmek yerine daha kolay ama güvenli bir yöntem var mı?

Çözüm
Soykann, en güvenli yöntem Microsoft hesabı şifresiyle oturum açmaktır çünkü bu, hesabını çevrimiçi olarak da korur. Ancak her açılışta uzun şifre yazmak sıkıcı olabiliyor. Bu yüzden Windows Hello PIN özelliğini etkinleştirmeni öneririm. PIN sadece o cihazda geçerlidir ve TPM çipinde saklanır, bu yüzden şifreye göre çok daha güvenlidir.
Soykann, en güvenli yöntem Microsoft hesabı şifresiyle oturum açmaktır çünkü bu, hesabını çevrimiçi olarak da korur. Ancak her açılışta uzun şifre yazmak sıkıcı olabiliyor. Bu yüzden Windows Hello PIN özelliğini etkinleştirmeni öneririm. PIN sadece o cihazda geçerlidir ve TPM çipinde saklanır, bu yüzden şifreye göre çok daha güvenlidir.

Çözüm
Ayarlar > Hesaplar > Oturum açma seçenekleri kısmına gir. Buradan şifre, PIN, yüz tanıma ve parmak izi gibi seçenekleri ayarlayabilirsin. Laptop’ta parmak izi okuyucun varsa kesinlikle kullan.

Microsoft hesabıyla giriş yapmak avantajlı çünkü cihazın kaybolsa bile hesabı çevrimiçi olarak kilitleyebilirsin. Ancak yerel hesap daha gizlidir, internete bağlı değildir. Güvenliğini senin önceliklerin belirler.

Ben yerel hesap kullanıyorum çünkü offline çalışıyorum. Şifreyi basit ama güvenli hale getirmek için büyük harf, küçük harf, rakam ve sembol karışımı kullanıyorum. Örneğin: A1b2!C3d4 gibi.

Ben bilgisayarımı iş yerinde kullanıyorum, bu yüzden parmak iziyle giriş en hızlı ve güvenli yöntem. Şifre koymak dışında ekran koruyucuya da parola eklemeyi unutma.

Eğer bilgisayarı başkalarıyla paylaşıyorsan, her kullanıcı için ayrı hesap oluşturmak en mantıklısı. Her hesaba farklı şifre belirle, böylece dosyalar karışmaz.

Güvenlik için 'Parola yerine PIN' seçeneği aktifse, 'Parola olmadan giriş' seçeneğini kapatmayı unut. Aksi halde biri sistem ayarlarını değiştirip şifreyi devre dışı bırakabilir.

Ben evdeki bilgisayara PIN koydum ama USB güvenlik anahtarıyla da giriş ekledim. Windows Hello bu donanımla birlikte çalışıyor, fiziksel güvenlik açısından ideal.

Microsoft hesabı kullanıyorsan, şifreni düzenli olarak değiştirmen önemli. Ayrıca, kolay tahmin edilemeyecek bir parola belirle: doğum tarihi, isim gibi bilgilerden kaçın.