Windows 10 ikinci 'Windows'u etkinleştir' mesajı neden çıkıyor?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kenan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kenan

New member
Windows 10 ekranımda ikinci bir 'Windows'u etkinleştir' bildirimi belirdi. Daha önce zaten etkinleştirilmişti ve orijinal lisans kullanıyorum. Bu ikinci uyarı neden çıkıyor olabilir, ve nasıl kaldırabilirim? Sistemim Windows 10 Pro, güncellemeler tam yüklü.

Çözüm
Bu durum genellikle Windows lisans servisinin (sppsvc) takılmasıyla olur. CMD'yi yönetici olarak açıp şu komutları sırayla çalıştır:

slmgr /upk → mevcut anahtarı kaldırır
slmgr /cpky → kayıt defterinden temizler
slmgr /ipk XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX → kendi ürün anahtarını gir
slmgr /ato → yeniden etkinleştir

Ardından sistemi yeniden başlat, genellikle ikinci mesaj kaybolur.
Bu durum genellikle Windows lisans servisinin (sppsvc) takılmasıyla olur. CMD'yi yönetici olarak açıp şu komutları sırayla çalıştır:

slmgr /upk → mevcut anahtarı kaldırır
slmgr /cpky → kayıt defterinden temizler
slmgr /ipk XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX → kendi ürün anahtarını gir
slmgr /ato → yeniden etkinleştir

Ardından sistemi yeniden başlat, genellikle ikinci mesaj kaybolur.

Çözüm
Aynı sorun bende de olmuştu. Windows 10 22H2 güncellemesinden sonra çıktı. Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Etkinleştirme kısmında 'Windows dijital lisansla etkinleştirildi' yazıyorsa sorun yok. İkinci mesaj sadece görsel bug oluyor.

Ben KMS üzerinden etkinleştirmiştim, bir süre sonra ikinci uyarı çıktı. Microsoft’un KMS sunucuları bazen lisans doğrulamayı kesiyor. Kalıcı çözüm için orijinal lisansa geçmek gerek.

slmgr komutlarıyla çözülmezse, kayıt defterinden şu yolu kontrol et:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SoftwareProtectionPlatform
Buradaki 'ActivationType' değeri 1 olmalı. 0 ise manuel lisans algılanmaz.

Etkinleştirme sunucusu yanıt vermediğinde Windows bazen 'geçici olarak devre dışı' sanıyor. İnternet bağlantısını kesip yeniden başlattıktan sonra slmgr /ato komutu işe yarıyor.

Benim cihazda da aynı oldu. Masaüstünde sürekli ikinci 'Windows'u etkinleştir' yazısı çıkıyordu. Ekran çözünürlüğünü değiştirip yeniden başlattım, o bile düzeltti. Görsel bugmuş.

Eğer KMS değilse ama dijital lisansla etkinleştirildiyse, Microsoft hesabınla oturum açtığından emin ol. Hesap eşleştirilmezse Windows ikinci kez etkinleştirme isteyebilir.

Denetim Masası > Sistem kısmından etkinleştirme durumuna bak. Eğer 'Etkinleştirme hatası 0xC004F074' gibi bir kod varsa, KMS bağlantısı kesilmiş demektir. O durumda interneti kontrol et.

Bazı üçüncü parti temalar (Rainmeter, Wallpaper Engine vs.) bu bildirimi kopyalayıp ikinci overlay olarak gösterebiliyor. Görev yöneticisinden başlangıçta çalışan görsel uygulamaları kapatmayı dene.

Windows’un Activation UI süreci bazen iki overlay oluşturuyor. 'Windows'u etkinleştir' yazısına tıklayamıyorsan, aslında biri ghost (önbellekte kalmış) overlay. Explorer.exe’yi yeniden başlatmak yeterli.

KMS ile etkinleştirilen Windows’larda bu olay normal. Genelde 180 günde bir doğrulama ister. Süresi dolmak üzereyse ikinci yazı çıkıyor. KMS yeniden bağlanınca gider.

Benim deneyimime göre ekran kartı sürücüsü güncellendiğinde bazen etkinleştirme bildirimi geri geliyor. Donanım değişikliği olarak algılanıyor. 'Donanımımı değiştirdim' seçeneğiyle yeniden etkinleştir.