2025’te En İyi Linux Dağıtımı Hangisi?

TechGuru

Well-known member
2025 yılı itibarıyla Linux dünyası hiç olmadığı kadar zengin. Ancak bu bolluk içinde hangisinin en iyi olduğuna karar vermek zor. Kararlılık mı, performans mı, yoksa özgürlük mü önceliğiniz olmalı? Kimi kullanıcılar Fedora’nın yenilikçi yaklaşımını överken, kimisi Debian’ın sağlamlığını savunuyor. Peki sizce 2025’in en iyi Linux dağıtımı hangisi ve neden?

Ben Fedora Workstation kullanıyorum. 2025’te GNOME 46 mükemmel hale geldi. Ayrıca rpm-ostree ile sistem bütünlüğü kusursuz. Yeni teknolojileri denemek için birebir.

Ubuntu hala en dengeli seçenek bence. LTS sürümleriyle hem yeni başlayanlar hem profesyoneller için uygun. Snap tartışmalı ama sistem genel olarak kararlı.

Arch Linux diyorum. Çünkü tamamen senin kontrolünde. Pacman ve AUR sayesinde her pakete erişim var. Öğrenme eğrisi dik ama ödülü büyük.

Pop!_OS bence en kullanıcı dostu dağıtım. System76 çok iyi iş çıkarıyor. Özellikle donanım uyumu konusunda harika.

openSUSE Tumbleweed kullanıyorum. Rolling release ama test süreci çok iyi. Snapper ve Btrfs kombinasyonu sistem kurtarma açısından müthiş.

Manjaro uzun süre favorimdi ama son yıllarda kararsızlık sorunları arttı. Arch kadar özgür değil ama başlangıç için güzel bir adım.

Zorin OS öneririm. Windows’tan geçen kullanıcılar için geçiş çok kolay. GNOME arayüzü sadeleştirilmiş ve hızlı.

NixOS geleceğin dağıtımı olabilir. Declarative yapı sayesinde her şeyi konfig dosyalarıyla kontrol ediyorsun. Sistem tamamen yeniden üretilebilir.

Arch, Fedora ve openSUSE arasında kaldım. Her biri farklı profillere hitap ediyor. Ben Fedora kullanıyorum çünkü kararlı ama yenilikçi.

Elementary OS kullanan biri olarak söylüyorum; görsel kalite, sade arayüz ve kararlılık birleşince çok tatlı bir deneyim ortaya çıkıyor.