2025'te Hangi Linux Dağıtımını Kullanmalıyım?

Xanadu

New member
2025’e girdik ve masaüstü bilgisayarımı tamamen Linux’a taşımaya karar verdim. Fakat kararsız kaldım: Ubuntu mu, Fedora mı, yoksa Arch Linux mu? Amacım günlük kullanım, biraz programlama ve sistem öğrenimi. Sizce hangi dağıtımı seçmeliyim? Deneyimlerinizi paylaşır mısınız?

Ben 2025’te Fedora kullanıyorum. GNOME 46 ile birlikte çok akıcı çalışıyor. Ayrıca rpm-ostree sayesinde sistem kararlılığı harika. Rolling değil ama güncel kalmak istiyorsan birebir.

Ubuntu hala yeni başlayanlar için en iyi seçenek. LTS sürümü sayesinde 5 yıl destek alıyorsun, Snap’leri sevmesen de apt ve PPA sistemi hâlâ çok güçlü.

Arch Linux öneririm. Öğrenmek istiyorsan Arch Wiki gibisi yok. Kurulum biraz uğraştırıyor ama sistemi tam kontrol etmek isteyenler için cennet.

Pop!_OS bence 2025’teki en dengeli dağıtım. Ubuntu tabanlı ama çok daha optimize. Nvidia sürücüleri ve hibrit GPU desteği mükemmel çalışıyor.

Manjaro da güzel bir seçenek ama 2025 itibarıyla güncelleme gecikmeleri ve paket çakışmaları biraz can sıkıyor. Arch kadar özgür değil.

Zorin OS öneririm. Özellikle Windows’tan geçiş yapanlar için arayüz çok tanıdık. GNOME tabanlı ama sadeleştirilmiş bir deneyim sunuyor.

EndeavourOS, Arch gibi ama daha kullanıcı dostu. XFCE veya KDE Plasma ile çok stabil. Terminal komutlarıyla oynamayı seviyorsan ideal.

Arch veya Fedora. Fedora daha zahmetsiz, Arch daha öğretici. Hangisini istediğine bağlı. Ben ikisini çift boot kullanıyorum.