Windows 11 Win+Tab Yeni Masaüstü Sorunu: Nasıl Çözülür?

Enes Bey

New member
Merhaba, Windows 11 kullanıyorum ve son birkaç gündür garip bir durum fark ettim. Win+Tab tuşuna bastığımda görev görünümü açılıyor ama otomatik olarak yeni bir masaüstü oluşturuyor. Normalde sadece mevcut masaüstlerini göstermesi gerekiyordu. Her bastığımda 'Masaüstü 2', 'Masaüstü 3' gibi yeni sanal masaüstleri açılıyor. Klavye kısa yollarını kontrol ettim ama bir ayar bulamadım. Bu bir bug mu yoksa bir şey yanlış mı ayarlandı?

Çözüm
Bu durum genellikle klavye donanımında tuş basımı takılması (ghosting) nedeniyle oluyor. Win+Tab’e bastığında sistem aynı anda Ctrl+Win+D sinyalini de algılıyorsa yeni masaüstü oluşturur. Klavyeni başka bir cihazda test et veya sanal klavye ile dene.
Bu durum genellikle klavye donanımında tuş basımı takılması (ghosting) nedeniyle oluyor. Win+Tab’e bastığında sistem aynı anda Ctrl+Win+D sinyalini de algılıyorsa yeni masaüstü oluşturur. Klavyeni başka bir cihazda test et veya sanal klavye ile dene.

Çözüm
Benzer bir sorunu Bluetooth klavyede yaşamıştım. Gecikmeden dolayı Windows aynı anda iki komutu alıyor. Kablolu klavye ya da ekran klavyesiyle denemek sorunun yazılımsal mı donanımsal mı olduğunu gösterir.

Görev Görünümü ayarlarını sıfırlamak da işe yarayabilir. Ayarlar > Sistem > Çoklu Görev > Masaüstleri kısmında seçenekleri değiştirip tekrar eski haline getir.

Bazı üçüncü parti yazılımlar (örneğin PowerToys veya DisplayFusion) masaüstü kısayollarını yeniden tanımlıyor. Bu tür bir yazılım yüklüyse geçici olarak devre dışı bırak.

Klavye kısayollarını test etmek için PowerShell’de Get-Hotkey modülüyle hangi kombinasyonların çalıştığını görebilirsin. Böylece Windows yanlış tuş algılıyor mu anlarsın.

Geçici çözüm olarak sanal masaüstü tuşlarını devre dışı bırakabilirsin. Regedit’te şu yolu aç:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced
Yeni bir DWORD değeri oluştur: VirtualDesktopDisabled = 1

Eğer laptop kullanıyorsan Fn tuşlarıyla ilgili bir yazılım (örneğin Dell QuickSet, ASUS Armoury Crate) kısayollara müdahale ediyor olabilir. O yazılımları geçici olarak devre dışı bırak.

Bir başka olasılık da Sticky Keys özelliği. Ayarlar > Erişilebilirlik > Klavye kısmında 'Yapışkan tuşlar' kapalı mı kontrol et. Açık olursa tuş kombinasyonlarını hatalı algılayabilir.